Sture Dahlström (1922–2001), en svensk romanförfattare med ett alldeles eget fack. En mycket snabbt dribblande berättare, en varm humorist, en evig revoltör, en rastlös resare med ett långt vilt liv bakom sej i samma riviga stil som böckerna.

Hans tidiga romaner (från 60-talet) gör honom till den svenska litteraturens främsta representant för beatgenerationen. Det handlar om att handlöst kasta sej iväg söderut, till Spanien, Portugal, Marocko, i fallfärdiga bilar, med frihetstörst och författardrömmar, det är jazz, sol, whisky och kärlek.

Böckerna från 70-talet går alla i den mycket speciella stil som blivit känd som den typiskt dahlströmska. Det är upptempoberättelser som rusar fram över sidorna med en fullkomligt frenetisk berättarforce. Det handlar om att erövra världen med hjälp av sex och godhet. Rationella problemlösningar samsas utan krux med absurda logikbrott. Världen målas i svart men den är inte genomond, kärleken är en stark kraft, humorn försonar en hel del. Tremilsdistansen till den besinnande samhällsideologin skapar ett undantag, ett eget rum, en fristat dit maktens tentakler inte når.


Läs mer på Sture Dahlströmsällskapets webbplats http://www.bakhall.com/sture.


Dahlströmböcker på Bakhåll:

Cyklonmannen. Sture Dahlströms legendariska verk Cyklonmannen – den grandiosa berättelsen om Stures alter ego författaren Caotico Q Himmelstrutz. Den bubblande besinningslösa högtemporomanen handlar om hur den frenetiske levnadskonstnären Caotico Q Himmelstrutz lämnar Sverige för USA med geniala uppfinningar i bagaget och med ambitionen att ta mänskligheten – särskilt den kvinnliga delen av mänskligheten – med storm. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Stilla dagar på floden. Berättelsen handlar om Stures alter ego Erik Svenningson på resa i Sydamerika. Han reser med bandspelare och anteckningsböcker, han är nämligen både musikforskare och författare. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Kattens skratt. John Blixt (kallad Katten) är en utfattig författare som går omkring på gatorna i London och svälter och fryser i en vargpäls. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Tango för enbenta – den frihetstörstande metallarbetaren Karl Anderssons berättelse om sig själv – en efterlängtad nyutgåva av en Dahlströmroman som urprungligen utkom på AWE/Gebers 1981 och sedan länge har varit slutsåld och antikvariskt eftersökt. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Huggormens tid. Vi återser den frihetstörstande avhoppade metallarbetaren Karl Andersson från Dahlströms föregående roman Tango för enbenta. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Gökmannen handlar om Xerxes Sonson Pickelhaupt som driver en klinik för att hjälpa kvinnor som har problem med att bli gravida. Hans metod är den naturenliga, eller med hans egen terminologi: "Direkt Mekanisk Överföring". Han är Gökmannen som lägger sina ägg i andras bon. Hans mål är att fylla hela världen med sin avkomma. Men hans besatthet leder honom också på avvägar och tvingar honom att slåss för sin dröm om frihet. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats. Det är en stor glädje för Bakhåll att få presentera boken i detta extra vackra och påkostade utförande.)

Den store Blondino är berättelsen om dansaren och avantgardefilmaren Fitzenstrahl, om hans många projekt, om hans eruptiva filminspelningar och konvulsiva kvinnoerövringar. Det här är romanen som i en utförlig omröstning i Sture Dahlströmsällskapet valdes till Stures allra bästa bok. (Nyutgåva: ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats.) Slutsåld

Den galopperande svensken. En nyutgåva av den vid det här laget moderna klassikern. De tidigare utgåvorna – Cavefors 1977, Mosquito 1984, Norsteds 1991 – är samtliga sedan länge slutsålda. (Ny sättning, högkvalitativt bokpapper, trådade ark, hårda pärmar, skyddsomslag, ingen möda har sparats.)

Dahlströms sista bok blev Målarnas republik (2000). Det är en flödande innehållsrik bok med diverse texter, noveller, anteckningar/skisser/utkast från Dahlströms författarverkstad.

Änglar blåser hårt, debutboken från 1961, i nytryck på Bakhåll. Genuin jazzroman, hit the road Jack. Slutsåld

Kaktusstigen, Dahlströms andra bok, från 1962, nu i nytryck på Bakhåll. Om härligt liv i Spanien, Marocko, Portugal. Slutsåld

Mässingsmannen, Dahlströms fjärde, från 1965, nytryck på Bakhåll. Nära det självbiografiska, vackermelankoliskt om Jeb Starks uppväxt i Huskvarna. Jeb är Mässingsmannen som sätter mässingsinstrument före stålvapen. Slutsåld

Tuppdagg, En härlig skröna om S D:s första tid som jazzmusiker, samma vildsinta humor som i Gökmannen, samma varma jazzrytmer som i t ex Änglar blåser hårt. Även flera humor-sex-episoder.

Piruett för kannibaler, från 1985, en pikareskroman om ett samhälle som ramlar ihop, medan huvudpersonen Sad Glad kämpar för att bota sjukan med hjälp av ren obscen kraft. 88 sidor. Slutsåld

Jag tänker ofta på Céline, från 1994, Svenne Spjut är restaurangmusiker på Grand Hotel i Lund 1946. I Köpenhamn träffar han sin litteräre idol, Louis-Ferdinand Céline och lyckas smuggla in honom i Sverige genom att gömma honom inne i kontrabasen.

Sture Dahlströms vulkanarkiv, från 1997. En klipp- och plockbok späckad med intressant material om Sture Dahlström som person och som författare, bilder, noveller, brev, dokument osv – i sammanställning av Mats Keyet som också skrivit den smidigt stigfinnande texten i denna spännande vildmark av minnen. Mycket av materialet har aldrig tidigare publicerats.

Han log i d-moll, från 1999, Romanen utspelas på 40-talet och handlar om Stures alter ego Svenne Spjut som kommer med sina förhoppningar om att kunna ta sig fram som professionell musiker till en norrländsk stad och får jobb på hotellet som restaurangmusiker. Han är en ung hypererotisk livsfanatiker som älskar litteraturen, musiken och kvinnorna, mest av allt kvinnorna. Flikomslag.