Målarnas republik

Sture Dahlströmsällskapet, c/o Bakhåll, Box 1114, 221 04 Lund, faxnr: 046-12 61 82


Målarnas Målarnas republik (2000) är en flödande innehållsrik bok med diverse texter, noveller, anteckningar/skisser/utkast från Dahlströms författarverkstad. "Privatförfattaren" är en novell om Stures alter ego sjömannen och diversearbetaren Johansson som hoppar av jobbet på sjön och tar sig till en liten fiskeby i Spanien där han bestämmer sig för att leva det fria livet i solen utan att nånsin mer anstränga sig. Tyvärr är han fullkomligt utfattig och kan inte skaffa mat för dagen. Men lösning uppenbarar sig: han skriver brev till tio av sina vänner i Sverige och ber dem skicka 50 kronor var för att i gengäld få ett långt brev från honom med rapport om hans liv i Spanien. Det går alldeles utmärkt och ett livbringande system etablerar sig: Johansson skriver brev med berättelser, om byn han lever i, människorna, kvinnornas skratt och solens gång och får livsuppehållande femtilappar i retur. Efter ett tag har han berättat om varenda skrymsle i byn – och är tvungen att börja ljuga. Det var så han blev skönlitterär författare.
    "Blues för Mattias" handlar om den svenske författaren Erixons sköna liv på en strand i Spanien med en uppochnervänd båt som husrum och sanden som säng. Han får besök av tidskriftsredaktören Mattias från Sverige som vill intervjua honom för sin litteraturtidskrift. Intervjun leder vidare till en uppsluppen fest bland amerikanarna uppe i byn, och haschkakorna kommer fram. Mattias blir i dubbel bemärkelse hooked. Erixon måste med ofantlig list och under stor dråplighet lirka ut honom ur det spanska fascistiska fängelset.
    "The rock" handlar om hur Erixon får ett uppdrag av byns store magnat Don José att åka till Gibraltar och ropa in några kandelabrar på en auktion. Väl i Gibraltar träffar Erixon sin gamle vän horan Liza och det blir läge för en väldig massa champagne samtidigt som kandelaberuppdraget ska genomföras. Erixon visar prov på sin osvikliga överlevnadsförmåga och lyckas rädda Liza undan maktens gripklor så att livet kan rulla på.
    "Från gig till gig" handlar om vår vän Svenne Spjut och är en fortsättning på förra boken Han log i d-moll. Svenne tar tåget söderut från norrlands ismassa, för ett engagemang som musiker i storband under sommaren, när hans stora kärlek från femtonårsåldern Lotten stiger upp på tåget. Det är fem år sen de sågs, då vågade han inte ens prata med henne, men nu går det plötsligt med rasande fart, efter bara några minuter i kup‚n är de tätt omslingrade och kysser varandra besinningslöst tills Lottens mer vrickade sidor börjar komma fram.
    "Målarnas republik" handlar om hur vår galopperande svensk på ensam färd genom spanska söderns karga landskap kommer till en övergiven by som han bestämmer sig för att överta. Han grundar en målarnas republik, en fristad för frisinnade upproriska skapande själar fjärran från det moderna samhällets malande ruljangs.
    "Ett liv där det alltid var söndag" handlar om en kärlek Sture hade när han var knappa 20 år och hade magsår och hans tur i oturen var flickan som ville pyssla om honom.
    "Matchen" handlar om Stures försök i boxningsringen som 15-åring. Dråpligt, men också blodspottande reellt, livets hårda villkor sedda från den ädla pugilismens vinkel.
    "Anteckningar från Cortijo Andaluz" berättar om Stures tjugo år i Andalusien i Spanien, om vardagen med försörjning och familj och vänner och skrivande, om det rotnära liv han levde medan han hittade fram till sin rebelliska litterära stil.
    "Buktalaren" är en intervju som Sture gör med sig själv, en djupborrande buktalarintervju som berättar om hans liv och författarskap, hans avsky för salongerna, hans eviga frihetskrav, hans konstruktiva rebellhållning, musiken, de litterära förebilderna, hur romanerna kom till, lögn och sanning och hantverk i författarens smattrande skrivmaskin.