Författare
AAbbott, Edwin A
Ahava, Selja
Ahlgren, Daniel
Almqvist, Carl Jonas Love
Andersson, Dan
Andersson, Oskar
Andreae, Johan Valentin
Angelou, Maya
Apollinaire, Guillaume
Armstrong, Louis
B
Baker, J A
Bakhåll Sound Archive
Bakhålls litterära ljud
Barnes, Djuna
Barnes, Julian
Baudelaire, Charles
Bédier, Joseph
Beesley, Lawrence
Benedictsson, Victoria
Blake, William
Blavatsky, Helena
Blomqvist, Hans
Bogart, Humphrey
BONUSPRESENTER
Bostonvärk
Boye, Karin
Brundin, Anna-Lena
C
Carver, Raymond
CD-SKIVOR
Chesterton, G K
Conrad, Joseph
Cravan, Arthur
Crumb, Robert
D
Dahlström, Sture
Dali, Salvador
de Saint-Exupéry, Antoine
de Staël, Germaine
Desai, Anita
Dick, Philip K
Dickens, Charles
Dogen, Eihei
Dostojevskij, Fjodor
Doyle, Arthur Conan
Dylan, Bob
E
Einstein, Albert
Eliot, T S
Epiktetos
F
Faithfull, Marianne
Falstaff, fakir
Fitzgerald, F Scott
Flaubert, Gustave
Fogelberg, Täppas
Fosse, Jon
Förevigade ljudögonblick
G
Gauguin, Paul
Gerhardsson, Joar
Ginsberg, Allen
Glas, Peter
Godig, Anna
Goethe
Gogh, Vincent van
Gogol, Nikolaj
Gorkij Maksim
Greengrass, Jessie
H
Heger, Wanda
Hemingway, Ernest
Herriman, George
Hesse, Hermann
Historiska spår
Hoffmann, E T A
Houdini, Harry
J
Ernst Jünger
Jarry, Alfred
Joseph, Michael
Joyce, James
K
Kafka, Franz
Kahlo, Frida
Karlsson, Fredrik
Kavanagh, Patrick
Keller, Helen
Kerouac, Jack
Kipling, Rudyard
Kleist, Heinrich von
Krohn, Leena
Krusenstjerna, Agnes von
Kupferberg, Tuli
KÄRNTRUPPEN
L
Lack, Dekius
Lafargue, Paul
Lasse-Maja
Le Fanu, Sheridan
LEGENDARY ARTISTS' BOOKS
Lennon, John
Lessing, Doris
Lin, Tao
LJUDBÖCKER
London, Jack
Lovecraft, H P
Lugn, Kristina
Lundius, Jan
LÖPARBÖCKER
M
McTell, Blind Willie
Meidal, Björn
Melville, Herman
Millet, Lydia
Molin, Lars
Molnar, Szilvia
Mueller, Cookie
N
Nordström, Ester Blenda
Norris, David
NYHETER
O
O'Connor, Flannery
Ono, Yoko
Orwell, George
P
Chaim Potok
Pascal, Blaise
Piaf, Edith
Poe, Edgar Allan
R
Rainer Maria Rilke
Reich, Peter
Restrepo, Laura
Reza, Yasmina
Rosen, Björn von
Rosencreutz, Christian
Rytisalo, Minna
S
Aleksandr Solzjenitsyn
Saint-Exupéry, Antoine de
Salinger, J D
Schwartz, Joseph
Shelley, Mary
Shelton, Gilbert
Simonsson, Per
Staël, Germaine de
Stein, Gertrude
Stevenson, Robert Louis
Stig, Oline
Stig-Matz, Teodor
Stjärnelius, Magnus
Stoker, Bram
Strindberg, August
Suber, Margareta
Söderberg, Hjalmar
Södergran, Edith
T
T-shirts
Tassin, Jacques
Taube, Evert
Tjechov, Anton
Tutuola, Amos
Tzara, Tristan
U,V,W
Valentin, Johann Andreae
van Gogh, Vincent
Vanderbeke, Birgit
Vlautin, Willy
Voltaire
von Krusenstjerna, Agnes
von Rosen, Björn
Warhol, Andy
Warner, Charles Dudley
Weiss, Ernst
Wells, H G
Werth, Léon
Westergren, Erik
Wilde, Oscar
Willie, James
Wilson, Peter Lamborn
Woolf, Virginia
Wägner, Elin
X,Y,Z
Lao Zi
Zhuang Zi
Den kokande grodan
Dekius Lack
Artnr: 1014
Pris 115.00 kr
ARTIKEL INFO
"Inte bara en underhållande roman utan också en viktig väckarklocka." Ulla Åshede, Norra Halland
"Angelägen bok och radioprogram om vår livsstil." Smålandsbygdens Tidning
"Mitt i prick!" Petter Seander, Gecko.nu
"Den kokande grodan är en infallsrik, tankeväckande och förvånansvärt rolig bok om krångliga problem." Ordfront Magasin
"Titeln är en ypperlig parallell till den västerländska livsstilen... Boken är bra som diskussionsmaterial och studiecirkelunderlag och i undervisningssammanhang." Sara Jern, Bibliotekstjänst
"En morsom bog om verdens alvorlige miljøproblemer - det må da være lidt at en umulighed; men det er faktisk, hvad den svenske forfatter Dekius Lack har formået med sin bog "Den kokande grodan". Ulla Lund, Teknologidebat
Över 21 000 ex sålda!
Dekius Lacks bok Den kokande grodan.
Det här är något så udda som en humoristisk roman om dagens miljöproblem (skriven 2001). Boken har fått sin titel efter miljödebattens begrepp The Boiling Frog Syndrome. Om man släpper ner en groda i en kastrull med ljummet vatten och sakta höjer temperaturen simmar den lojt omkring och trivs i det allt varmare vattnet. När vattnet till sist kokar är grodan för länge sedan död utan att ens ha gjort ett försök att hoppa därifrån medan den ännu kunde. Är vi människor lika aningslösa som grodan när vi inte reagerar mer än vi gör inför det som håller på att hända med vår miljö?
Problemet är det moderna konsumtionssamhällets livsstil. Vi överkonsumerar, sprider ut mängder av farligt avfall och släpper ut koldioxid i övermått, med allt värre miljökonsekvenser. Vad kan vi göra för att bryta detta mönster? Vad kan du och jag göra? Något måste vi väl kunna göra?
Man drabbas lätt av en förlamande känsla – allting kvittar, det går som det går, JAG kan inte ändra på världen. Jo, jag kan sortera mina sopor! Börjar och slutar dagens svenska miljöengagemang med att man sorterar sina sopor? Det är väl det enda man kan göra? Och panta sina PET-flaskor.
Eller kan man göra något riktigt radikalt? Man skulle kunna börja göra en massa extrema ingrepp i sitt liv, sluta använda bil, bara cykla, säga upp sig från sitt jobb om det är några mil dit och försöka försörja sig där man bor, sluta köpa onödiga prylar, när TVn går sönder slänger man den och struntar i att skaffa en ny, och sen sitter man på vinterkvällarna och hemslöjdar och pratar med varandra istället för att se på TV-underhållning, berättar isländska sagor för varandra, spelar tärningsspel, och barnen får inte längre elektroniska spel som presenter utan gamla hederliga leksaker av trä som pappa själv snickrar ihop. Är det realistiskt att tro att västerlandets hela befolkning skulle kunna börja bete sig på det viset, göra helt-om, börja sträva bakåt, börja leva enklare och primitivare, allt för att rädda miljön? Frivilligt? Nä, det kan väl ändå ingen tro! Det här är ett race, så tycker alla, alla vill leva med tidens alla high-tech-bekvämligheter, full fart, nya kickar varje dag, konsumtion som stimulans. Vi är som den där grodan allihop, vi simmar omkring och trivs i det allt varmare vattnet och har inte en tanke på att det en dag kommer att vara försent att hindra katastrofen.
När författaren Dekius Lack fick förslaget att skriva en bok om livsstil och miljö slog han först bakut: Aldrig i livet! Jag är väl ingen expert på det! Skulle jag förklara för andra hur man ska leva sitt liv? Jag är väl lika villrådig jag som alla andra! Men sen kom han på möjligheten att bara berätta, rakt-upp-och-ner, om hur han och hans vänner och bekanta lever sina liv i den svenska konsumtionsruljangsen av idag.
Det handlar t ex om Malin, en ung kvinna med stor kapacitet och högt tempo, mobiltelefon, mail, viktigt jobb, ensamstående mamma, stor simultanförmåga, duktig på allt, men ibland knakar det i den robusta stommen, hon jäktar så att hon riskerar att springa in i väggen.
Och Mats, en tjomme med betydligt långsammare tempo, som köper gamla grejer på loppis och mixtrar med i sitt kök, nu har han renoverat en gammal kaffekvarn, en sådan där som stod i mataffärer på 60-talet och brummade och spridde en doft av nymalet kaffe, han har kommit över en trasig billigt och lagat upp den, den är som ny! Men Malin ser tomt på honom: Har du INGA ambitioner i livet???
Och Gunnar som uppnår sina drömmars mål: han blir ägare till en Volvo P1800, en sådan som Roger Moore körde i TV-serien Helgonet för länge sedan. Dessvärre är Gunnar gift med Petra, hon är mellanstadielärare och fanatisk miljökämpe – hon övertalar sin man att göra sig av med denna underbara bil, bara för att den inte är miljövänlig!
Det har blivit en kolossalt rolig bok. Med ett galleri av helt vardagliga men ändå skarptecknade intressanta personer växer en myllrande berättelse fram som fångar mycket av dagens situation: jäkt, ambitioner, särbo, det-blir-bättre-lite-längre-fram. Här sitter vi med våra internetdatorer och prylar och känner en konstig osäkerhet, livet liksom halkar ifrån oss. (Jämfört med människor i tredje världen är vi svenskar priviligierade söndagsnissar som borde skämmas för att klaga över någonting över huvud taget, vi har ju mat och kläder och dricksvatten i en kran i köket!)
Med boken följer en CD som har producerats av Utbildningsradion. 73 minuters speltid. Den innehåller samtal om miljöfrågor med experter och andra. Skivan inleds med ett samtal med fysikprofessor Bodil Jönsson med rubriken "Ting tar tid" – ofta tänker man inte på att alla våra tidsbesparande prylar har tagit tid att skaffa, arbetstid, tiden för att tjäna in pengarna som prylarna kostar att köpa och sköta och reparera. Bodil Jönsson har också ett resonemang om att det kan vara dyrare än man tror att ha en timmes resväg med bil till jobbet. Flera timmar av arbetsdagen går åt för att tjäna in de pengar som bilresan till jobbet kostar. Bråttomsamhället bara verkar effektivt, i själva verket är det mycket som är ineffektivt och innebär ett slöseri med tid och pengar. Ett enklare liv i lägre tempo, som verkar slött och ineffektivt, hade konstigt nog kunnat vara mer effektivt, alltså tagit människors tid och energi mer tillvara – och slitit mindre på miljön.
På CDn intervjuas en rad experter som vet hur det står till med ozonlager och växthuseffekt och allt möjligt annat, om miljökonsekvenserna av att livsmedel produceras i stor skala långt borta och fraktas med lastbil hundratals mil till konsumenterna. Boken har även en faktadel som klargör hur koldioxidutsläppen håller på att förändra miljön och klimatet. Dessutom finns diskussionsfrågor så att man kan använda boken och CDn som underlag för studiecirklar.
Om klimat.nu
Klimat.nu är en miljökampanj som drivs av flera organisationer i samarbete: Folkbildningsförbundet, Svenska FN-förbundet, Svenska kyrkan, Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Röda Korset. Kampanjens syfte är att medverka till att sänka koldioxidutsläppen och att öka medvetenheten om sambandet mellan livsstil och miljö. Uppdraget att skriva kampanjens bok om livsstil och miljökonsekvenser gick till Dekius Lack – och resultatet blev Den kokande grodan.
Om den medföljande CDn
Utan extra kostnad medföljer en CD till boken Den kokande grodan. CDn innehåller intervjuer och samtal med miljöexperter och andra om dessa frågor. Speltid 72 minuter. Skivan har producerats av Utbildningsradion särskilt för denna bok. Detta är innehållet på CDn:
1 – Ting tar tid. Vår jakt på tid leder till att miljön förstörs. Bodil Jönsson, professor och författare om hur brådska och miljöförstöring hänger ihop.
2 – Klimatförändringen är redan här. Meteorolog Mikael Tjernström berättar om vad som kan hända med klimatet i Sverige och världen.
3 – Vad kan vi göra? Om det varit sopor som ramlat ur bilarnas avgasrör så hade nog frågan tagits på större allvar. Björn Andersson, doktor på Chalmers, menar att alternativen till fossilbränslena finns, men det är sämre med den politiska viljan.
4 – Att färdas som man lär. Så heter en bok av Petra Krantz Lindgren och hon har studerat varför även miljömedvetna människor har så många ursäkter för att ta bilen.
5 – Familjen Friström lever utan bil. Familjen Friström i Bagarmossen berättar hur det är möjligt.
6 – Den åksjuka maten. Din frukost hänger ihop med växthuseffekten! Några Linköpingsungdomar har undersökt hur olika varor på frukostbordet odlas och transporteras.
7 – Energismart kan man vara i sin vardag. Are Kjeang, universitetsadjunkt på Högskolan i Halmstad berättar hur.
8 – Hotad biologisk mångfald. Kan malarian komma till Sverige? Det blir stora förändringar bland djur och växter när klimatet blir varmare. Hör biologen Lennart Henriksson och Mikael Tjernström på Stockholms universitet.
9 – Klimat.nu och agenter för framtiden. Möt framtidsagenten Anton Udd, 12 år, i Marks kommun. Och möt företrädare för folkrörelsen klimat.nu som vill få oss alla att dra vårt strå till stacken.
10 – Livstecken. Skjut inte upp livet till i morgon! Ulla-Britt Berglund, storkyrkokaplan och författare till boken Livstecken intervjuas.
Om radioserien
UR:s program Bildningsbyrån sände under hösten 2001 en radioserie med anledning av boken.
* SLUTSÅLD *
RELATERADE ARTIKLAR