Bakhåll

Författare

A
   Abbott, Edwin A
   Ahava, Selja
   Ahlgren, Daniel
   Andersson, Dan
   Andersson, Oskar
   Andreae, Johan Valentin
   Angelou, Maya
   Apollinaire, Guillaume
   Armstrong, Louis
B
   Baker, J A
   Bakhåll Sound Archive
   Bakhålls litterära ljud
   Barnes, Djuna
   Barnes, Julian
   Baudelaire, Charles
   Bédier, Joseph
   Beesley, Lawrence
   Benedictsson, Victoria
   Blake, William
   Blavatsky, Helena
   Blomqvist, Hans
   Bogart, Humphrey
   BONUSPRESENTER
   Bostonvärk
   Boye, Karin
   Brundin, Anna-Lena
C
   Carver, Raymond
   CD-SKIVOR
   Chesterton, G K
   Conrad, Joseph
   Cravan, Arthur
   Crumb, Robert
D
   Dahlström, Sture
   Dali, Salvador
   de Saint-Exupéry, Antoine
   de Staël, Germaine
   Desai, Anita
   Dick, Philip K
   Dickens, Charles
   Dostojevskij, Fjodor
   Doyle, Arthur Conan
   Dylan, Bob
E
   Einstein, Albert
   Eliot, T S
   Epiktetos
F
   Faithfull, Marianne
   Falstaff, fakir
   Fitzgerald, F Scott
   Flaubert, Gustave
   Fogelberg, Täppas
   Fosse, Jon
   Förevigade ljudögonblick
G
   Gauguin, Paul
   Gerhardsson, Joar
   Ginsberg, Allen
   Glas, Peter
   Godig, Anna
   Goethe
   Gogh, Vincent van
   Gogol, Nikolaj
   Gorkij Maksim
   Greengrass, Jessie
H
   Heger, Wanda
   Hemingway, Ernest
   Herriman, George
   Hesse, Hermann
   Historiska spår
   Hoffmann, E T A
   Houdini, Harry
J
   Ernst Jünger
   Jarry, Alfred
   Joseph, Michael
   Joyce, James
K
   Kafka, Franz
   Kahlo, Frida
   Karlsson, Fredrik
   Kavanagh, Patrick
   Keller, Helen
   Kerouac, Jack
   Kipling, Rudyard
   Kleist, Heinrich von
   Krohn, Leena
   Krusenstjerna, Agnes von
   Kupferberg, Tuli
   KÄRNTRUPPEN
L
   Lack, Dekius
   Lafargue, Paul
   Lasse-Maja
   Le Fanu, Sheridan
   LEGENDARY ARTISTS' BOOKS
   Lennon, John
   Lessing, Doris
   Lin, Tao
   LJUDBÖCKER
   London, Jack
   Lovecraft, H P
   Lugn, Kristina
   Lundius, Jan
   LÖPARBÖCKER
M
   McTell, Blind Willie
   Meidal, Björn
   Millet, Lydia
   Molin, Lars
   Molnar, Szilvia
   Mueller, Cookie
N
   Nordström, Ester Blenda
   Norris, David
   NYHETER
O
   O'Connor, Flannery
   Ono, Yoko
   Orwell, George
P
   Chaim Potok
   Pascal, Blaise
   Piaf, Edith
   Poe, Edgar Allan
R
   Rainer Maria Rilke
   Reich, Peter
   Restrepo, Laura
   Reza, Yasmina
   Rosencreutz, Christian
   Rytisalo, Minna
S
   Aleksandr Solzjenitsyn
   Saint-Exupéry, Antoine de
   Salinger, J D
   Schwartz, Joseph
   Shelley, Mary
   Shelton, Gilbert
   Simonsson, Per
   Staël, Germaine de
   Stein, Gertrude
   Stevenson, Robert Louis
   Stig, Oline
   Stig-Matz, Teodor
   Stjärnelius, Magnus
   Stoker, Bram
   Strindberg, August
   Suber, Margareta
   Söderberg, Hjalmar
   Södergran, Edith
T
   T-shirts
   Tassin, Jacques
   Taube, Evert
   Tjechov, Anton
   Tutuola, Amos
   Tzara, Tristan
U,V,W
   Valentin, Johann Andreae
   van Gogh, Vincent
   Vanderbeke, Birgit
   Vlautin, Willy
   Voltaire
   von Krusenstjerna, Agnes
   Warhol, Andy
   Warner, Charles Dudley
   Weiss, Ernst
   Wells, H G
   Werth, Léon
   Westergren, Erik
   Wilde, Oscar
   Willie, James
   Wilson, Peter Lamborn
   Woolf, Virginia
   Wägner, Elin
X,Y,Z
   Lao Zi
   Zhuang Zi

OFTA EFTERFRÅGADE

Den kokande grodan

Den kokande grodan

Dekius Lack

Artnr: 1014

Pris 115.00 kr

ARTIKEL INFO

"Inte bara en underhållande roman utan också en viktig väckarklocka." Ulla Åshede, Norra Halland

"Angelägen bok och radioprogram om vår livsstil." Smålandsbygdens Tidning

"Mitt i prick!" Petter Seander, Gecko.nu

"Den kokande grodan är en infallsrik, tankeväckande och förvånansvärt rolig bok om krångliga problem." Ordfront Magasin

"Titeln är en ypperlig parallell till den västerländska livsstilen... Boken är bra som diskussionsmaterial och studiecirkelunderlag och i undervisningssammanhang." Sara Jern, Bibliotekstjänst

"En morsom bog om verdens alvorlige miljøproblemer - det må da være lidt at en umulighed; men det er faktisk, hvad den svenske forfatter Dekius Lack har formået med sin bog "Den kokande grodan". Ulla Lund, Teknologidebat

Över 21 000 ex sålda!

Dekius Lacks bok Den kokande grodan.
    Det här är något så udda som en humoristisk roman om dagens miljöproblem (skriven 2001). Boken har fått sin titel efter miljödebattens begrepp The Boiling Frog Syndrome. Om man släpper ner en groda i en kastrull med ljummet vatten och sakta höjer temperaturen simmar den lojt omkring och trivs i det allt varmare vattnet. När vattnet till sist kokar är grodan för länge sedan död utan att ens ha gjort ett försök att hoppa därifrån medan den ännu kunde. Är vi människor lika aningslösa som grodan när vi inte reagerar mer än vi gör inför det som håller på att hända med vår miljö?
    Problemet är det moderna konsumtionssamhällets livsstil. Vi överkonsumerar, sprider ut mängder av farligt avfall och släpper ut koldioxid i övermått, med allt värre miljökonsekvenser. Vad kan vi göra för att bryta detta mönster? Vad kan du och jag göra? Något måste vi väl kunna göra?
    Man drabbas lätt av en förlamande känsla – allting kvittar, det går som det går, JAG kan inte ändra på världen. Jo, jag kan sortera mina sopor! Börjar och slutar dagens svenska miljöengagemang med att man sorterar sina sopor? Det är väl det enda man kan göra? Och panta sina PET-flaskor.
    Eller kan man göra något riktigt radikalt? Man skulle kunna börja göra en massa extrema ingrepp i sitt liv, sluta använda bil, bara cykla, säga upp sig från sitt jobb om det är några mil dit och försöka försörja sig där man bor, sluta köpa onödiga prylar, när TVn går sönder slänger man den och struntar i att skaffa en ny, och sen sitter man på vinterkvällarna och hemslöjdar och pratar med varandra istället för att se på TV-underhållning, berättar isländska sagor för varandra, spelar tärningsspel, och barnen får inte längre elektroniska spel som presenter utan gamla hederliga leksaker av trä som pappa själv snickrar ihop. Är det realistiskt att tro att västerlandets hela befolkning skulle kunna börja bete sig på det viset, göra helt-om, börja sträva bakåt, börja leva enklare och primitivare, allt för att rädda miljön? Frivilligt? Nä, det kan väl ändå ingen tro! Det här är ett race, så tycker alla, alla vill leva med tidens alla high-tech-bekvämligheter, full fart, nya kickar varje dag, konsumtion som stimulans. Vi är som den där grodan allihop, vi simmar omkring och trivs i det allt varmare vattnet och har inte en tanke på att det en dag kommer att vara försent att hindra katastrofen.
    När författaren Dekius Lack fick förslaget att skriva en bok om livsstil och miljö slog han först bakut: Aldrig i livet! Jag är väl ingen expert på det! Skulle jag förklara för andra hur man ska leva sitt liv? Jag är väl lika villrådig jag som alla andra! Men sen kom han på möjligheten att bara berätta, rakt-upp-och-ner, om hur han och hans vänner och bekanta lever sina liv i den svenska konsumtionsruljangsen av idag.
    Det handlar t ex om Malin, en ung kvinna med stor kapacitet och högt tempo, mobiltelefon, mail, viktigt jobb, ensamstående mamma, stor simultanförmåga, duktig på allt, men ibland knakar det i den robusta stommen, hon jäktar så att hon riskerar att springa in i väggen.
    Och Mats, en tjomme med betydligt långsammare tempo, som köper gamla grejer på loppis och mixtrar med i sitt kök, nu har han renoverat en gammal kaffekvarn, en sådan där som stod i mataffärer på 60-talet och brummade och spridde en doft av nymalet kaffe, han har kommit över en trasig billigt och lagat upp den, den är som ny! Men Malin ser tomt på honom: Har du INGA ambitioner i livet???
    Och Gunnar som uppnår sina drömmars mål: han blir ägare till en Volvo P1800, en sådan som Roger Moore körde i TV-serien Helgonet för länge sedan. Dessvärre är Gunnar gift med Petra, hon är mellanstadielärare och fanatisk miljökämpe – hon övertalar sin man att göra sig av med denna underbara bil, bara för att den inte är miljövänlig!

Det har blivit en kolossalt rolig bok. Med ett galleri av helt vardagliga men ändå skarptecknade intressanta personer växer en myllrande berättelse fram som fångar mycket av dagens situation: jäkt, ambitioner, särbo, det-blir-bättre-lite-längre-fram. Här sitter vi med våra internetdatorer och prylar och känner en konstig osäkerhet, livet liksom halkar ifrån oss. (Jämfört med människor i tredje världen är vi svenskar priviligierade söndagsnissar som borde skämmas för att klaga över någonting över huvud taget, vi har ju mat och kläder och dricksvatten i en kran i köket!)

Med boken följer en CD som har producerats av Utbildningsradion. 73 minuters speltid. Den innehåller samtal om miljöfrågor med experter och andra. Skivan inleds med ett samtal med fysikprofessor Bodil Jönsson med rubriken "Ting tar tid" – ofta tänker man inte på att alla våra tidsbesparande prylar har tagit tid att skaffa, arbetstid, tiden för att tjäna in pengarna som prylarna kostar att köpa och sköta och reparera. Bodil Jönsson har också ett resonemang om att det kan vara dyrare än man tror att ha en timmes resväg med bil till jobbet. Flera timmar av arbetsdagen går åt för att tjäna in de pengar som bilresan till jobbet kostar. Bråttomsamhället bara verkar effektivt, i själva verket är det mycket som är ineffektivt och innebär ett slöseri med tid och pengar. Ett enklare liv i lägre tempo, som verkar slött och ineffektivt, hade konstigt nog kunnat vara mer effektivt, alltså tagit människors tid och energi mer tillvara – och slitit mindre på miljön.
    På CDn intervjuas en rad experter som vet hur det står till med ozonlager och växthuseffekt och allt möjligt annat, om miljökonsekvenserna av att livsmedel produceras i stor skala långt borta och fraktas med lastbil hundratals mil till konsumenterna. Boken har även en faktadel som klargör hur koldioxidutsläppen håller på att förändra miljön och klimatet. Dessutom finns diskussionsfrågor så att man kan använda boken och CDn som underlag för studiecirklar.


Om klimat.nu

Klimat.nu är en miljökampanj som drivs av flera organisationer i samarbete: Folkbildningsförbundet, Svenska FN-förbundet, Svenska kyrkan, Svenska Naturskyddsföreningen och Svenska Röda Korset. Kampanjens syfte är att medverka till att sänka koldioxidutsläppen och att öka medvetenheten om sambandet mellan livsstil och miljö. Uppdraget att skriva kampanjens bok om livsstil och miljökonsekvenser gick till Dekius Lack – och resultatet blev Den kokande grodan.

Om den medföljande CDn

Utan extra kostnad medföljer en CD till boken Den kokande grodan. CDn innehåller intervjuer och samtal med miljöexperter och andra om dessa frågor. Speltid 72 minuter. Skivan har producerats av Utbildningsradion särskilt för denna bok. Detta är innehållet på CDn:

1 – Ting tar tid. Vår jakt på tid leder till att miljön förstörs. Bodil Jönsson, professor och författare om hur brådska och miljöförstöring hänger ihop.

2 – Klimatförändringen är redan här. Meteorolog Mikael Tjernström berättar om vad som kan hända med klimatet i Sverige och världen.

3 – Vad kan vi göra? Om det varit sopor som ramlat ur bilarnas avgasrör så hade nog frågan tagits på större allvar. Björn Andersson, doktor på Chalmers, menar att alternativen till fossilbränslena finns, men det är sämre med den politiska viljan.

4 – Att färdas som man lär. Så heter en bok av Petra Krantz Lindgren och hon har studerat varför även miljömedvetna människor har så många ursäkter för att ta bilen.

5 – Familjen Friström lever utan bil. Familjen Friström i Bagarmossen berättar hur det är möjligt.

6 – Den åksjuka maten. Din frukost hänger ihop med växthuseffekten! Några Linköpingsungdomar har undersökt hur olika varor på frukostbordet odlas och transporteras.

7 – Energismart kan man vara i sin vardag. Are Kjeang, universitetsadjunkt på Högskolan i Halmstad berättar hur.

8 – Hotad biologisk mångfald. Kan malarian komma till Sverige? Det blir stora förändringar bland djur och växter när klimatet blir varmare. Hör biologen Lennart Henriksson och Mikael Tjernström på Stockholms universitet.

9 – Klimat.nu och agenter för framtiden. Möt framtidsagenten Anton Udd, 12 år, i Marks kommun. Och möt företrädare för folkrörelsen klimat.nu som vill få oss alla att dra vårt strå till stacken.

10 – Livstecken. Skjut inte upp livet till i morgon! Ulla-Britt Berglund, storkyrkokaplan och författare till boken Livstecken intervjuas.

 

Om radioserien

UR:s program Bildningsbyrån sände under hösten 2001 en radioserie med anledning av boken.

 * SLUTSÅLD *

RELATERADE ARTIKLAR

Beskyddaren
Beskyddaren
Jan Lundius

150.00 kr

Ge globen en chans
Ge globen en chans
Dekius Lack

130.00 kr