Bakhåll

Författare

A
   Abbott, Edwin A
   Ahava, Selja
   Ahlgren, Daniel
   Andersson, Dan
   Andersson, Oskar
   Andreae, Johan Valentin
   Angelou, Maya
   Apollinaire, Guillaume
   Armstrong, Louis
B
   Baker, J A
   Bakhåll Sound Archive
   Bakhålls litterära ljud
   Barnes, Djuna
   Barnes, Julian
   Baudelaire, Charles
   Bédier, Joseph
   Beesley, Lawrence
   Benedictsson, Victoria
   Blake, William
   Blavatsky, Helena
   Blomqvist, Hans
   Bogart, Humphrey
   BONUSPRESENTER
   Bostonvärk
   Boye, Karin
   Brundin, Anna-Lena
C
   Carver, Raymond
   CD-SKIVOR
   Chesterton, G K
   Conrad, Joseph
   Cravan, Arthur
   Crumb, Robert
D
   Dahlström, Sture
   Dali, Salvador
   de Saint-Exupéry, Antoine
   de Staël, Germaine
   Desai, Anita
   Dick, Philip K
   Dickens, Charles
   Dostojevskij, Fjodor
   Doyle, Arthur Conan
   Dylan, Bob
E
   Einstein, Albert
   Eliot, T S
   Epiktetos
F
   Faithfull, Marianne
   Falstaff, fakir
   Fitzgerald, F Scott
   Flaubert, Gustave
   Fogelberg, Täppas
   Fosse, Jon
   Förevigade ljudögonblick
G
   Gauguin, Paul
   Gerhardsson, Joar
   Ginsberg, Allen
   Glas, Peter
   Godig, Anna
   Goethe
   Gogh, Vincent van
   Gogol, Nikolaj
   Gorkij Maksim
   Greengrass, Jessie
H
   Heger, Wanda
   Hemingway, Ernest
   Herriman, George
   Hesse, Hermann
   Historiska spår
   Hoffmann, E T A
   Houdini, Harry
J
   Ernst Jünger
   Jarry, Alfred
   Joseph, Michael
   Joyce, James
K
   Kafka, Franz
   Kahlo, Frida
   Karlsson, Fredrik
   Kavanagh, Patrick
   Keller, Helen
   Kerouac, Jack
   Kipling, Rudyard
   Kleist, Heinrich von
   Krohn, Leena
   Krusenstjerna, Agnes von
   Kupferberg, Tuli
   KÄRNTRUPPEN
L
   Lack, Dekius
   Lafargue, Paul
   Lasse-Maja
   Le Fanu, Sheridan
   LEGENDARY ARTISTS' BOOKS
   Lennon, John
   Lessing, Doris
   Lin, Tao
   LJUDBÖCKER
   London, Jack
   Lovecraft, H P
   Lugn, Kristina
   Lundius, Jan
   LÖPARBÖCKER
M
   McTell, Blind Willie
   Meidal, Björn
   Millet, Lydia
   Molin, Lars
   Molnar, Szilvia
   Mueller, Cookie
N
   Nordström, Ester Blenda
   Norris, David
   NYHETER
O
   O'Connor, Flannery
   Ono, Yoko
   Orwell, George
P
   Chaim Potok
   Pascal, Blaise
   Piaf, Edith
   Poe, Edgar Allan
R
   Rainer Maria Rilke
   Reich, Peter
   Restrepo, Laura
   Reza, Yasmina
   Rosencreutz, Christian
   Rytisalo, Minna
S
   Aleksandr Solzjenitsyn
   Saint-Exupéry, Antoine de
   Salinger, J D
   Schwartz, Joseph
   Shelley, Mary
   Shelton, Gilbert
   Simonsson, Per
   Staël, Germaine de
   Stein, Gertrude
   Stevenson, Robert Louis
   Stig, Oline
   Stig-Matz, Teodor
   Stjärnelius, Magnus
   Stoker, Bram
   Strindberg, August
   Suber, Margareta
   Söderberg, Hjalmar
   Södergran, Edith
T
   T-shirts
   Tassin, Jacques
   Taube, Evert
   Tjechov, Anton
   Tutuola, Amos
   Tzara, Tristan
U,V,W
   Valentin, Johann Andreae
   van Gogh, Vincent
   Vanderbeke, Birgit
   Vlautin, Willy
   Voltaire
   von Krusenstjerna, Agnes
   Warhol, Andy
   Warner, Charles Dudley
   Weiss, Ernst
   Wells, H G
   Werth, Léon
   Westergren, Erik
   Willie, James
   Wilson, Peter Lamborn
   Winterson, Jeanette
   Woolf, Virginia
   Wägner, Elin
X,Y,Z
   Lao Zi
   Zhuang Zi

OFTA EFTERFRÅGADE

Salvador Dalis hemliga liv

Salvador Dalis hemliga liv

Salvador Dali

Artnr: 1059

Pris 210.00 kr

ARTIKEL INFO

En av alla tiders märkligaste självbiografier: Salvador Dalis bok om sig själv: Salvador Dalis hemliga liv. Vad sägs om öppningsraderna: "När jag var sex år ville jag bli kock. När jag var sju ville jag bli Napoleon. Och min ärelystnad har sedan dess hela tiden vuxit."
    Denna berömda inledning är inte bara lyckad som rivstart på en självbiografi, utan dessutom mycket rättvisande. Hela boken på 424 sidor består nämligen mest av skryt, oförblommerat överspänt skryt. Men intressant skryt – Dali är synnerligen kunnig i ämnet sig själv, mycket intresserad, och preciserad, han har anekdoter att berätta och fakta att förmedla, om sina otaliga fixa ideer, om sina fobier, om sina besatthet av sjöborrar, gräshoppor, kryckor, byrålådor, armhålor, smältande klockor, om sina metoder som konstnär, "den kritisk-paranoiska metoden", dvs hur han bearbetar sin egen paranoia med hjälp av sin konst, om sina möten med andra konstnärer och författare, och förstås också om Gala, hans ryskfödda hustru som blev hans sammansvurne och hans överjag.
    Dali började måla redan som barn i Figueres i Spanien. Han hade sin första ateljé som 9-åring i ett före detta tvättrum på takterrassen till hemmet. Han var redan då övertygad om sin talang och om att han skulle bli en berömd konstnär. "Om jag spelar geni kommer jag att bli ett geni." Han poängterar ofta just detta, att han spelar geni, att han spelar galen. "Enda skillnaden mellan Salvador Dali och en galning är att Salvador Dali inte är galen." Genom att spela galen fick han kontroll över sin personlighet och över sitt intryck på omgivningen.
    Han kom på många av sina trick redan under skoltiden. T ex att följa ett plötsligt infall utan att reflektera och först efteråt hitta på en förklaring. Han ryckte till sig en skolkamrats fiol och hoppade på den så att den krossades. Sen sprang han sin väg. Kamraten hann upp honom och började slå honom. Dali bad och bönade om att slippa stryk. När en lärare avbröt tumultet förklarade Dali att han krossat fiolen bara för att visa att bildkonsten står över musiken. Och genast tog saken en ny vändning, med denna utstuderade förklaring vann han respekt hos både lärare och elever, trots att handlingen egentligen bara varit ett ogenomtänkt och i grunden enbart elakt pojkstreck.
    Dali beskriver sig själv som överspänd, fanatisk, neurotisk, renons på humor (?) och sexfixerad men samtidigt livrädd för sex, en evig masturbator oförmögen till vanlig kärlek. Som ung klädde han sig som en gigolo, som en tangokavaljer, med kråsskjorta, och klippte sitt långa svarta hår i kvinnlig frisyr. Senare blev han striktare men alltjämt fåfäng och alltid upptagen av sitt yttre. Särskilt hans långa uppåtböjda mustascher har blivit allom bekanta. Han övade sig metodiskt i avvikande beteende. Som ung hade han en teknik att i sällskap, när han ville göra extra stort intryck på någon, plötsligt drabbas av ett hysteriskt skrattanfall, hemska paroxysmer, sprattla redlöst på golvet. Efteråt förklarade han vad han skrattat åt, t ex att han föreställt sig en respektabel herre med en uggla på huvudet och en stapel med exkrementer ovanpå ugglan.
    Men man kan förstås inte lita på Dalis egna uppgifter, allt han skriver måste självklart ifrågasättas ordentligt. Som han ofta sagt i intervjuer: "Bara idioter talar sanning. Jag som är mycket intelligent talar aldrig sanning." Ändå ger boken i högsta grad en känsla av närkontakt med honom, temperaturen och stämningen i hans liv kommer fram mycket starkt.
    Han utbildades på Konstakademien i Madrid (i Madrid blev han vän med både Lorca och Bunuel) men relegerades för medverkan i upplopp mot lärarna. Han reste till Paris och lärde känna surrealisterna, Breton, Eluard m fl. Gala var Eluards fru. Paret besökte Dali i Spanien sommaren 1929 och Gala satte från den stunden klorna i Dali, gjorde honom till sin egendom. Gala var även hon komplicerad, men en helt annan människotyp än Dali. Hon var mästare i att fånga män och att styra män. Hon hade fått tag i Eluard och gift sig med honom, men sökte ständigt efter nya objekt att erövra. Eluard uppmuntrade hennes mansjakt, ville själv vara med i trekant, men när Gala hittade Dali lämnade hon Eluard och bestämde sig för att göra Dalis karriär till sitt stora livsprojekt, göra Dali berömd och sig själv rik. Gala blev Dalis manager, med en hårdhet som en slavdrivare. Dali kunde själv inte klara praktiska arrangemang, inte beställa en biljett, inte ta sig till en järnvägsstation, inte flytta sina mängder av tavlor mellan ateljeer och gallerier. I alla år lät han det praktiska skötas av Gala och andra som han kallade sina "bärare". Hans produktivitet blev enorm under Galas piska, hon pressade honom att få tavlorna färdiga, tog upp beställningar från köpare och hetsade fram ständigt nya verk, allt för pengarna. Gala ville ha lyx, hon vande sig att sätta sprätt på enorma summor. Hon höll sig dessutom med älskare, unga män som hon plockade upp och som hon öste pengar över.
    Dali och Gala flyttade till New York 1940 och hade under flera decennier en svit på Hotel St Regis på Femte Avenyn som bas. Därifrån gjordes utfärderna till gallerierna världen över och till huset på stranden i Port Lligat i Spanien. Under decennierna i USA växte Dalis världsberömmelse, hans position som en av 1900-talets allra största konstnärer, bredvid t ex Picasso, befästes.
    1981 återvände det åldrade paret för gott till Spanien. Dali hade styrt och övervakat byggandet av Dalimuseet i Figueres. Även politiskt spelade han hela sitt liv galen. Han kallade sig "övertygad monarkist och övertygad anarkist, båda delarna enbart i metafysisk bemärkelse". Han gjorde sig skyldig till en hel del politiskt groteska uttalanden som upprörde många, t ex att fattigdom är bra för folket och att general Franco gärna kunde avrätta ännu fler av sina meningsmotståndare.
    När Gala dog 1982 blev Dali passiviserad och tynade bort. Han drog sig tillbaka från omvärlden helt. Han dog 1989, 85 år gammal, i Figueres och ligger begravd under golvet mitt i museet. Alla som besöker museet trampar på hans grav, många utan att veta det.  * SLUTSÅLD *

RELATERADE ARTIKLAR

Andy Warhols filosofi
Andy Warhols filosofi
Andy Warhol

195.00 kr

Andy Warhols filosofi (BONUS)
Andy Warhols filosofi (BONUS)
Andy Warhol

0.00 kr

Att trotsa smärtan
Att trotsa smärtan
Frida Kahlo

195.00 kr

De sista sjuttio dagarna
De sista sjuttio dagarna
Vincent van Gogh

140.00 kr