Bakhåll

Författare

A
   Abbott, Edwin A
   Ahava, Selja
   Ahlgren, Daniel
   Andersson, Dan
   Andersson, Oskar
   Andreae, Johan Valentin
   Angelou, Maya
   Apollinaire, Guillaume
   Armstrong, Louis
B
   Baker, J A
   Bakhåll Sound Archive
   Bakhålls litterära ljud
   Barnes, Djuna
   Barnes, Julian
   Baudelaire, Charles
   Bédier, Joseph
   Beesley, Lawrence
   Benedictsson, Victoria
   Blake, William
   Blavatsky, Helena
   Blomqvist, Hans
   Bogart, Humphrey
   BONUSPRESENTER
   Bostonvärk
   Boye, Karin
   Brundin, Anna-Lena
C
   Carver, Raymond
   CD-SKIVOR
   Chesterton, G K
   Conrad, Joseph
   Cravan, Arthur
   Crumb, Robert
D
   Dahlström, Sture
   Dali, Salvador
   de Saint-Exupéry, Antoine
   de Staël, Germaine
   Desai, Anita
   Dick, Philip K
   Dickens, Charles
   Dostojevskij, Fjodor
   Doyle, Arthur Conan
   Dylan, Bob
E
   Einstein, Albert
   Eliot, T S
   Epiktetos
F
   Faithfull, Marianne
   Falstaff, fakir
   Fitzgerald, F Scott
   Flaubert, Gustave
   Fogelberg, Täppas
   Fosse, Jon
   Förevigade ljudögonblick
G
   Gauguin, Paul
   Gerhardsson, Joar
   Ginsberg, Allen
   Glas, Peter
   Godig, Anna
   Goethe
   Gogh, Vincent van
   Gogol, Nikolaj
   Gorkij Maksim
   Greengrass, Jessie
H
   Heger, Wanda
   Hemingway, Ernest
   Herriman, George
   Hesse, Hermann
   Historiska spår
   Hoffmann, E T A
   Houdini, Harry
J
   Ernst Jünger
   Jarry, Alfred
   Joseph, Michael
   Joyce, James
K
   Kafka, Franz
   Kahlo, Frida
   Karlsson, Fredrik
   Kavanagh, Patrick
   Keller, Helen
   Kerouac, Jack
   Kipling, Rudyard
   Kleist, Heinrich von
   Krohn, Leena
   Krusenstjerna, Agnes von
   Kupferberg, Tuli
   KÄRNTRUPPEN
L
   Lack, Dekius
   Lafargue, Paul
   Lasse-Maja
   Le Fanu, Sheridan
   LEGENDARY ARTISTS' BOOKS
   Lennon, John
   Lessing, Doris
   Lin, Tao
   LJUDBÖCKER
   London, Jack
   Lovecraft, H P
   Lugn, Kristina
   Lundius, Jan
   LÖPARBÖCKER
M
   McTell, Blind Willie
   Meidal, Björn
   Millet, Lydia
   Molin, Lars
   Molnar, Szilvia
   Mueller, Cookie
N
   Nordström, Ester Blenda
   Norris, David
   NYHETER
O
   O'Connor, Flannery
   Ono, Yoko
   Orwell, George
P
   Chaim Potok
   Pascal, Blaise
   Piaf, Edith
   Poe, Edgar Allan
R
   Rainer Maria Rilke
   Reich, Peter
   Restrepo, Laura
   Reza, Yasmina
   Rosencreutz, Christian
   Rytisalo, Minna
S
   Aleksandr Solzjenitsyn
   Saint-Exupéry, Antoine de
   Salinger, J D
   Schwartz, Joseph
   Shelley, Mary
   Shelton, Gilbert
   Simonsson, Per
   Staël, Germaine de
   Stein, Gertrude
   Stevenson, Robert Louis
   Stig, Oline
   Stig-Matz, Teodor
   Stjärnelius, Magnus
   Stoker, Bram
   Strindberg, August
   Suber, Margareta
   Söderberg, Hjalmar
   Södergran, Edith
T
   T-shirts
   Tassin, Jacques
   Taube, Evert
   Tjechov, Anton
   Tutuola, Amos
   Tzara, Tristan
U,V,W
   Valentin, Johann Andreae
   van Gogh, Vincent
   Vanderbeke, Birgit
   Vlautin, Willy
   Voltaire
   von Krusenstjerna, Agnes
   Warhol, Andy
   Warner, Charles Dudley
   Weiss, Ernst
   Wells, H G
   Werth, Léon
   Westergren, Erik
   Willie, James
   Wilson, Peter Lamborn
   Winterson, Jeanette
   Woolf, Virginia
   Wägner, Elin
X,Y,Z
   Lao Zi
   Zhuang Zi

OFTA EFTERFRÅGADE

Maltese Falcon (cd)

Maltese Falcon (cd)

Humphrey Bogart

Artnr: 1044

Pris 79.00 kr

ARTIKEL INFO

Ett nytt nummer i cd-serien Bakhåll Sound Archive, en radiopjäsversion av filmen The Maltese Falcon med Humphrey Bogart.
    The Maltese Falcon är ursprungligen en roman från 1930, skriven av Dashiell Hammett. Hammett har tillsammans med sin lika viktige efterföljare Raymond Chandler fått genomgripande betydelse för hela deckargenren. Här skapas den stil som så många försökt efterlikna – den detaljerade men ändå hårt nedtonade och barska berättarhållningen, och här skapas figuren, den tuffe och luttrade privatdeckaren – hos Dashiell Hammett är det Sam Spade, hos Raymond Chandler är det Philip Marlowe. 1941 filmatiserades romanen i regi av John Huston (svensk filmtitel: Riddarfalken från Malta).
    Denna cd innehåller en radioversion som gjordes 1943 med samma skådespelare som i filmen: Sam Spade spelas av Humphrey Bogart, Brigid O'Shaughnessy/Miss Wonderly av Mary Astor, Casper "The Fat Man" Gutman av Sydney Greenstreet och Joel Cairo av Peter Lorre.
    Handlingen utspelas i San Francisco. En kvinna som utger sig för att heta Miss Wonderly kommer in på detektivbyrån Spade & Archer och betalar 200 dollar för att få en Floyd Thursby skuggad. Hon påstår att Thursby har kidnappat hennes syster. De båda detektivkompanjonerna konfererar och kommer fram till att Miles Archer ska utföra uppdraget.
    Dagen därpå blir Sam Spade uppringd av kommissarie Dundy och får höra det tråkiga meddelandet att hans kollega hittats skjuten i en gränd, mördad under skuggningsuppdraget. Kort senare hittas också Thursby skjuten.
    För Spade erkänner Miss O'Shaughnessy att hennes histora om Thursby var lögn, någon kidnappning av någon syster har det inte varit fråga om. Spade har blivit kontaktad av en Joel Cairo som erbjudit honom 5000 dollar för att spåra den statyett föreställande en falk som Thursby var ute efter när han mördades. Miss O'Shaughnessy är rädd för sitt liv och bönfaller Spade om skydd. Hon påstår att hon har falken och tänker avyttra den men vill inte berätta hela historien än. Spade arrangerar ett möte mellan Joel Cairo och Miss O'Shaughnessy på sitt kontor. Hon vill sälja falken för 5000 dollar men kan inte få fram den förrän om en vecka.
    Spade söker upp mannen Miss O'Shaughnessy är så rädd för, Casper "The Fat Man" Gutman, som i 17 års tid i besatthet försökt komma över fågeln. Vi får veta att Riddarfalken från Malta är en oskattbar statyett med anrikt ursprung, en fot hög och gjord av solitt guld, belamrad med juveler och överdragen med ett kamouflerande hölje av svart emalj. Gutman vill absolut köpa fågeln, han är febrigt angelägen, man förstår att han mycket väl kan skicka sin torped Wilmer Cook på morduppdrag för att få tag i den.
    Senare samma eftermiddag raglar en döende man in på Spades kontor. Det är kapten Jacobi från ångfartyget La Paloma, skjuten i bröstet. Han faller ihop på golvet framför Spades fötter och dör innan han lyckats berätta något. I famnen håller han statyetten. Spade deponerar den i förvaringen på järnvägsstationen och postar kvittot till sig själv. Sedan kallar han till sig Cairo och Gutman och föreslår affär. Gutman kan betala 10000 dollar i handpenning för falken och Spade låter hämta den. Men vid en närmare undersökning visar sig falken vara en förfalskning, under den svarta emaljen finns inte guld utan bly.
    När berättelsen till sist får sin upplösning har den galna jakten gjort många förblindade av habegär. En förbannelse tycks vila över det dyrkade föremålet, det är det värdefullas paradox, man går över lik i sökandet, och även om skatten skulle vinnas trasas större värden sönder.
    Pjäsen ingick i radioserien Screen Guild Players och sändes den 20 september 1943. Screen Guild-serien gav halvtimmes radioversioner av aktuella biofilmer och sändes en gång i veckan 1939–1952, i nästan alla år över CBS-nätet. Pjäserna uppfördes i direktsändning inför publik, i en enda tagning utan omtagningar. Musikbakgrunder, vinjetter, övergångar osv görs rullande, det är med andra ord fråga om mycket skickligt radiohantverk. Idag kan man undra hur det var ekonomiskt möjligt att spela in sådana här radioversioner av biofilmer, med filmens skådespelare, men under "the radio days", alltså före TVns tidevarv, var detta inte ovanligt eller orimligt. Serien Screen Guild Players hade så höga lyssnarsiffror och innebar en sådan reklam för en film att Hollywoods största stjärnor ställde upp gratis. Pengarna de skulle fått i gage gick istället till en stiftelse som drev ett ålderdomshem för pensionerade skådespelare. Tidigare i Bakhåll Sound Archive-cd-serien har vi presenterat Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca också från denna radioserie.
    Rollen som Sam Spade är som klippt och skuren för Humphrey Bogart. Bogart kunde som ingen annan axla den luttrade deckarens roll, som inte tar något för givet, inte tror någon in blanco, men ändå behåller en oanfrätt mänsklighet själv – han är kort sagt cool. Många repliker från Bogarts filmer har blivit bevingade och dyker upp i ständigt nya sammanhang. Bob Dylan återanvänder t ex flera Maltese Falcon-uttryck på albumet Empire Burlesque, bl a "I don't care who loves who", "Go ahead and talk" och "I don't mind a reasonable amount of trouble".
    Ytterligare en detalj av historiskt intresse är den avslutande radioannonsen: Pjäsen sändes under brinnande världskrig och genom ett system med krigsobligationer samlade man in pengar från det amerikanska folket. Här får vi höra Bogart vädja till lyssnarna att gräva djupt i sina fickor för att köpa fler "war bonds". "15 billion dollars" skulle samlas in.

Humphrey Bogart: The Maltese Falcon. BAKCD0026. Speltid 29 minuter. Folder med kommentarer av Peter Glas.