
Envar sin egen professor
Falstaff, fakir
Artnr: 1145
Pris 110.00 kr
ARTIKEL INFO
En nyutgåva av den legendariska pedagogikparodin Envar sin egen professor av signaturen Falstaff, fakir – en evigt ung bok som trots att mer än ett sekel passerat har behållit sin fräcka satiriska skärpa.
Boken har undertiteln "Allt mänskligt vetande i sammandrag" och är en träffsäker drift med det typiska läraretonfallet, med handböckernas typiska förenklingar, med den typiske pedagogens änglatålmodiga försök att göra komplicerade sammanhang lättsamma och lättbegripliga – dvs det välmenta projekt som så många lärare genom tiderna har åtagit sig men som så ofta har slutat i platt fall.
"Svenska språket består av 28 bokstäver och tio siffror jämte paragraftecken m m. Dess störste skald var Brage (numera död)."
Falstaff, fakir hette egentligen Axel Wallengren. Han studerade i Lund och tillhörde samma kretsar som Strindberg umgicks i under sin lundatid strax efter fakirens död. Hit hörde t ex publicisten och naturvårdaren Waldemar Bülow (kusin till fakiren), botanikern och senare socialdemokratiske debattören Bengt Lidforss och poeten Emil Kléen.
Wallengren debuterade 1892 med en "seriös" diktsamling och författade ytterligare två böcker vid sidan av sitt fakiriska författarskap. Under pseudonymen Falstaff, fakir publicerade han sammanlagt tre böcker: Envar sin egen professor, 1894, Envar sin egen gentleman och Lyckans lexikon, båda 1896, samt ett 30-tal texter i tidningar och tidskrifter.
Hösten 1895 reste han som Aftonbladets korrespondent till Berlin där han blev sjuk i miliartuberkulos, en form av tuberkulos som kunde ha ett mycket snabbt förlopp. Han dog i Berlin 1896, endast 31 år gammal.
Fakirens egenartade humor har behållit sin märkliga spänst och överraskningsförmåga genom tiderna. En förklaring är kanske att han inte bara med skoningslös bravur lyckas parodiera det som han föresatt sig att parodiera – den förnumstiga bildningsivern – han gör också ideliga uppfinningsrika sidosprång, han är ostyrig och oförutsägbar. Hela hans framställning har en mycket speciell ton som är just hans och ingen annans. Många av hans mest obändiga uttryck ingår sedan länge i den allmänna svenska citatskatten, kanske utan att man riktigt begriper vad som menas, t ex: "Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift."
Som i ett panorama sveper fakiren över allt mänskligt, inte bara teoretiska ämnen utan också mer praktiska ting, sällskapsnöjen, gymnastik, musik, vett och etikett, konsten att skriva romaner – allt hinns med. Hela det väldiga ämnet filosofi avhandlas på en effektiv halvsida.
"Ordet filosofi kommer av grekiska ordet filo = jag älskar och sofo = jag sover. Alltså: att älska sömn."
Filosofernas avundade slutledningskonst exemplifieras med bestickande belägg:
"Alla människor är födda. Elefanten föder levande ungar. Alltså är elefantkalven en människa."
I bokens "företal och varning till läsaren" avslöjar författaren att han är en omåttligt rik man och att han utan vidare skulle kunna låna var och en av sina läsare 5 kronor, men eftersom det bara skulle leda till måttlösa orgier landet runt finner han det bättre att istället publicera denna ojämförliga bok, till allas gränslösa nytta.
Falstaff, fakir: Envar sin egen professor. ISBN 91-7742-214-7. Trådhäftad bok, mjuka pärmar, kvalitetspapper, 79 sid
RELATERADE ARTIKLAR

