Bakhåll

Författare

A
   Abbott, Edwin A
   Agrell, Wilhelm
   Ahlgren, Daniel
   Andersson, Dan
   Andersson, Oskar
   Andreae, Johan Valentin
   Apollinaire, Guillaume
   Armstrong, Louis
B
   Baker, Chet
   Bakhåll Sound Archive
   Bakhålls litterära ljud
   Barnes, Djuna
   Barnes, Julian
   Baudelaire, Charles
   Beesley, Lawrence
   Blake, William
   Blavatsky, Helena
   Blomqvist, Hans
   Bogart, Humprey
   BONUSPRESENTER
   Bostonvärk
   Brundin, Anna-Lena
C
   CD-SKIVOR
   Chesterton, G K
   Conrad, Joseph
   Cravan, Arthur
   Crumb, Robert
D
   Dahlström, Sture
   Dali, Salvador
   de Saint-Exupéry, Antoine
   de Staël, Germaine
   Desai, Anita
   Dick, Philip K
   Dickens, Charles
   Dostojevskij, Fjodor
   Doyle, Arthur Conan
   Dylan, Bob
E
   Einstein, Albert
   Epiktetos
F
   Faithfull, Marianne
   Falstaff, fakir
   Fitzgerald, F Scott
   Flaubert, Gustave
   Fogelberg, Täppas
   Förevigade ljudögonblick
G
   Gauguin, Paul
   Gerhardsson, Joar
   Ginsberg, Allen
   Glas, Peter
   Godig, Anna
   Goethe
   Gogh, Vincent van
H
   Hemingway, Ernest
   Herriman, George
   Hesse, Hermann
   Historiska spår
   Hoffmann, E T A
   Houdini, Harry
J
   Ernst Jünger
   Jarry, Alfred
   Joyce, James
K
   Kafka, Franz
   Kahlo, Frida
   Karlsson, Fredrik
   Kavanagh, Patrick
   Keller, Helen
   Kerouac, Jack
   Kleist, Heinrich von
   Kupferberg, Tuli
   KÄRNTRUPPEN
L
   Lack, Dekius
   Lafargue, Paul
   Lasse-Maja
   Le Fanu, Sheridan
   Legendary Artists' Books
   Lennon, John
   Lin, Tao
   LJUDBÖCKER
   Lovecraft, H P
   Lugn, Kristina
   Lundius, Jan
   LÖPARBÖCKER
M
   McTell, Blind Willie
   Molin, Lars
N
   Nordström, Ester Blenda
   Norris, David
   NYHETER
O
   O'Connor, Flannery
   Ono, Yoko
P
   Pascal, Blaise
   Piaf, Edith
   Poe, Edgar Allan
R
   Rainer Maria Rilke
   Restrepo, Laura
   Rosencreutz, Christian
S
   Saint-Exupéry, Antoine de
   Salinger, J D
   Schwartz, Joseph
   Shelley, Mary
   Shelton, Gilbert
   Simonsson, Per
   Staël, Germaine de
   Stein, Gertrude
   Stevenson, Robert Louis
   Stjärnelius, Magnus
   Stoker, Bram
   Strindberg, August
   Södergran, Edith
T
   T-shirts
   Taube, Evert
   Tjechov, Anton
   Tutuola, Amos
   Tzara, Tristan
U,V,W
   Valentin, Johann Andreae
   van Gogh, Vincent
   Vanderbeke, Birgit
   Vlautin, Willy
   Voltaire
   Warhol, Andy
   Weiss, Ernst
   Werth, Léon
   Westergren, Erik
   Willie, James
   Winterson, Jeanette
X,Y,Z
   Lao Zi

OFTA EFTERFRÅGADE

As Though I Had Wings / Som om jag...

As Though I Had Wings / Som om jag...

Chet Baker

Artnr: 1140

Pris 195.00 kr

ARTIKEL INFO

Den legendariske jazztrumpetaren Chet Bakers självbiografiska bok As Though I Had Wings / Som om jag hade vingar – i dubbelspråkig svensk-engelsk utgåva med bonus cd. Han skrev boken ungefär 1975. Manuskriptet var länge försvunnet men dök upp och gavs ut i USA 1997. Bakhålls volym är första utgåvan på svenska.
   Chet Baker föddes i Oklahoma 1929 och växte upp ute på landet och i Oklahoma City. När han var 13 fick han en trumpet av sin far och lärde sig omedelbart att spela, på gehör. Han hade ingen håg för skolan utan tog under en tid värvning i armén. Det var genom den amerikanska arméns interna radiosändningar han upptäckte den nya jazzen, särskilt Dizzy Gillespie. När han lämnade armén visste han vad han ville bli: jazzmusiker. Han sökte upp småklubbarna runt Los Angeles och lyckades få sitta in på jamsessions. När legenden saxofonisten Charlie Parker kom till Los Angeles 1952 behövdes en trumpetare och uppdraget gavs till den 23-årige talangen Chet Baker, vilket blev hans genombrott.
   Efter Parker blev det spel med saxofonisten Gerry Mulligan som redan tillhörde bebopens nyckelpersoner. Både Chet och Gerry var heroinmissbrukare. 1953 greps Mulligan för narkotikabrott och fick fängelsestraff. Baker bildade då sin egen grupp, The Chet Baker Quartet som gjorde många bejublade spelningar och skimrande skivor – materialet på den medföljande bonus-cdn är inspelat vid denna tid – samtidigt som hans missbruk bara ökade. Hans fortsatta karriär blev ett växlande mellan geniala inspirerade stunder med trumpeten och helvetiska maratonlopp med drogerna. Det är ofattbart att han fick så mycket gjort som musiker och lämnade ett så stort musikaliskt arv efter sig när nästan all hans energi gick åt till att jaga efter droger, jaga pengar till droger, försvinna i drogrus, återhämta sig från utbrändhet och fly från polis.
   När han kom ut efter fyra månader i fängelse i New York 1959 var hans tillstånd att spela på nattklubbar indraget. Han var tvungen att hitta andra spelmöjligheter och reste till Europa, till Italien. Han var redan gift för andra gången och hade en son med sin andra fru. I Italien träffade han den 19-åriga skönheten Carol Jackson som blev hans tredje fru. Med henne fick han ytterligare två söner och en dotter. Även i Italien dömdes han för narkotikabrott. Efter sex månader i häkte dömdes han till 18 månaders fängelse men fick senare straffet lindrat och kom ut vid juletid 1961. Då var han ren och spelade på topp och gjorde lysande inspelningar. Carol försökte hålla honom ifrån heroinet men misslyckades. Han var strax igång igen i samma omfattning som tidigare. Efter en spelning i München vägrades han återinresa i Italien. Det visade sig att gränspolisen i land efter land, Tyskland, Frankrike, Schweiz, var informerad om att han var mångfaldig narkotikabrottsling och vägrade honom inresa. Efter ett år i England och därefter spelningar på klubbar i Frankrike dömdes han för nya knarkbrott till tvångsvård och utvisades till USA.
   I augusti 1966 blev han misshandlad i San Francisco. Antagligen var misshandeln ett beställningsjobb ordnat av någon som han lurat i knarkaffärer. Han blev ordentligt uppklådd och fick flera tänder utslagna. Efter misshandeln befann han sig på botten, nerkörd av droger, inga pengar, inga engagemang och med tänder så trasiga att han inte längre kunde spela. Han gav för en tid helt upp spelandet, flyttade med Carol och barnen till sin mors hus och levde på socialbidrag. Sakta lärde han sig spela igen, gjorde misslyckade spelningar på småklubbar, kämpade för att komma tillbaka. Dizzy Gillespie ordnade ett engagemang åt honom i New York 1973, vilket blev inledningen på en comeback med nya skivinspelningar och konserter. 1975 reste han till Europa för en ny tid av turnerande. Från slutet av 70-talet och fram till sin död 1988 kuskade han från land till land, främst i Europa. Han spelade många gånger i Sverige, inte bara på de etablerade scenerna i Stockholm och Göteborg utan även på småställen som Musikhuset i Örnsköldsvik. Oftast var det informella kontantdeal. Chet kom, spelade, fick betalt i kontanter och försvann.
   Han slutade sitt liv utbränd av drogerna och långt borta från sina anhöriga som han notoriskt svikit. Han hittades död mitt i natten nedanför ett hotellrumsfönster i Amsterdam den 13 maj 1988. Det är oklart om han hade ramlat eller hoppat. Kanske kastade han sig ut som om han haft vingar.
   Med boken följer en bonus-cd med material inspelat under en av höjdpunkterna i hans karriär, spelningarna i Los Angeles 1954. Skivan har 65 minuters speltid och innehåller följande spår: Look For The Silver Lining, But Not For Me, Time After Time, There Will Never Be Another You, I Get Along Without You, I Fall In Love Too Easily, Carson City Stage, Lullaby of the Leaves, Russ Job, A Dandy Line, All the Things You Are, Stella By Starlight, The Half Dozen.

Chet Baker: As Though I Had Wings / Som om jag hade vingar. ISBN 91-7742-210-4. Översättning Hans Blomqvist och Danuta Ciasnocha. Förord Carol Baker. Efterord Peter Glas. Ingår i Bakhålls bokserie Legendary Artists' Books. Trådhäftad bok tryckt på kvalitetspapper, mjuka pärmar, flikomslag, 159 sidor.

RELATERADE ARTIKLAR

Dansat med lyckan
Dansat med lyckan
Edith Piaf

195.00 kr

Satchmo - Mitt liv i New Orleans
Satchmo - Mitt liv i New Orleans
Louis Armstrong

195.00 kr