YOKO ONO 2009 © Sean Lennon and Charlotte Kemp Muhl Yoko Onos tankebok Funderingar som jag gärna delar med dig i översättning av Eiko och Yukiko Duke.
     Yoko Ono är konstnär, musiker, fredsivrare, miljökämpe och mycket mer. I sin nya bok – som nyligen utkom i Japan och redan nu kommer på svenska på Bakhåll, innan den kommer ut i USA – tar hon upp angelägna livsfrågor i 26 korta kapitel.
     Det handlar bland annat om konsten att använda den inre kraft vi alla har, och inte vara rädd för förändring. Inte låta sig hindras i onödan, inte låta sig mobbas, inte låta sig drunkna i sorg. Om att den som är svag på vissa sätt också är stark. Om att slå vakt om sina drömmar.
     I en tid när så många vacklar och misströstar kan Yokos kristallklara framtidstro fungera mycket upplyftande, som den livsfilosofiska boost envar kan behöva. Till och med den mest desillusionerade civilisationsskeptiker kan ryckas ut ur sin tunga dimma av misstro tack vare några av dessa goda ögonöppnande ord från Yoko.
     Hon berättar om många svåra händelser som hon upplevt i sitt långa liv. När hon som 12-åring flydde ut på landet ut ur andra världskrigets brinnande Tokyo och om olika motigheter hon stött på när hennes konst missförståtts och hon av olika befängda skäl blivit mobbad och trakasserad.
     Den största sorgen var förstås när hennes man John Lennon mördades mitt framför ögonen på henne en decemberkväll 1980.
     Men, berättar hon, det är inte rätt att låta sig själv drunkna i sin sorg. För det finns alltid starka skäl att leva vidare – när man inser att vi alla hör ihop och att allt vi gör berör andra. Allt hänger ihop.
     I Yokos fall var det nödvändigt att leva vidare och komma på fötter igen för sonen Seans skull. Men ett tag stängde hon in sig och kunde inte göra annat än ligga i sängen och gråta. Hon åt inget annat än choklad. Tills det plötsligt en dag vände och hon av en inre kraft lyckades komma vidare.
     Denna inre kraft, som finns inom alla, är Yokos startpunkt.
     Främst handlar det om att styra upp en energi vi redan har, en energi som så ofta vänds åt fel håll och blir meningslös eller destruktiv – samma energi kan användas till att göra livet bättre och enklare att leva.
     Hon berättar också om ojämlikheten mellan man och kvinna i dagens samhälle och hur viktigt det är för kvinnor att inte låta sig begränsas av manssamhällets normer och värderingar utan istället utforma sin identitet utifrån den egna individuella uppfattningen om vad livet går ut på.

Yoko Onos tankebok Funderingar som jag gärna delar med dig. Översättning Eiko och Yukiko Duke. Högkvalitetspapper, sydda ark, hårda pärmar, tygrygg. ISBN 978-91-7742-334-8. 80 sidor.