Christian Rosencreutz alkemiska bröllop Den märkliga boken Christian Rosencreutz alkemiska bröllop i översättning av Erik Ågren och med efterord av Peter Södergård.
     Det tyska originalet trycktes första gången på 1600-talet, men hela bokens tillkomst är höljd i ett mystiskt dunkel.
     Enligt vissa utgår boken från ett handskrivet manuskript från 1459, som tyvärr gått förlorat, författat av huvudpersonen Christian Rosencreutz själv.
     Han ska ha levt mellan 1378 och 1484 och alltså blivit hela 106 år gammal.
     Han ska ha grundat den mystiska och legendomsusade Rosencreutzorden – som var/är så hemlig att inga historiska källor har säkra uppgifter om i fall den överhuvudtaget har existerat. Enligt en av många gissningar var/är Rosencreutzorden ett elitistiskt och esoteriskt sällskap med uppgift att i evinnerliga tider förvalta de yttersta sanningarna om meningen med livet och om initieringen till de högsta andliga och kroppsliga nivåer som människan någonsin kan uppnå.
     Under de århundraden som förflutit har enligt samma bedömare Rosencreutzorden hela tiden existerat i det tysta och fortsatt att hålla sin existens hemlig för allmänheten och för vetenskapen. Många av den tidens författare och forskare, som t ex Michael Maier, Robert Fludd, Francis Bacon och Elias Ashmole har pekats ut som troliga ordensmedlemmar men ingen vet med säkerhet vilka historiska personer som har tillhört denna den hemligaste av alla ordnar och kunskapen om vilka som kan tänkas tillhöra orden idag, om den existerar, är lika oviss.
     Enligt en annan version har Christian Rosencreutz aldrig funnits i verkligheten. Han är istället en litterär konstruktion av den lutherske prästen Johann Valentin Andreae som författade och lät trycka denna bok år 1616 – en bok som i sin originalutgåva – "Chymische Hochzeit des Christian Rosencreutz" – numera tillhör de verkliga guldtitlarna på antikvariska kännarlistor, den är mycket sällsynt, mycket eftersökt. Ett exemplar såldes för övrigt på Crafoords kvalitetsbokauktion i Lund den 10 oktober 2008, priset blev 25 000 kronor.
     Enligt denna andra version är alla uppgifter om en hemlig rosencreutzorden som funnits sedan 1400-talet ren fiktion. De enda rosencreutzordnar som funnits, och som finns idag – det finns idag flera mer eller mindre hemliga sällskap som kallar sig rosencreutzordnar – är i så fall sammanslutningar som har startats av personer som fascinerats av just denna fiktion. På så sätt har fantasin blivit verklighet, vilket ju, om man tror på denna andra version, är en paradseger för författaren – hans påhittade sällskap har resulterat i att ett eller flera sällskap med samma namn har bildats i verkligheten.
     Boken handlar om hur den unge Christian Rosencreutz blir bjuden till konungens stora bröllopsfest på det avlägsna muromgärdade slottet med sina väldiga salar.
     För att få passera genom grinden och sedan genom den yttre porten och sedan genom nästa port och så vidare måste han besvara kluriga frågor och anta svåra utmaningar.
     Han är inställd på att anstränga sig till det yttersta, för belöningen, om han lyckas komma hela vägen in, är kolossal. Längst inne i slottets innersta gemak får man nämligen lära sig allt det man törstar efter att få veta i livet – hur man tillverkar De vises sten, hur man lockar till sig Fågel Fenix, hur man vinner evig ungdom, hur man hittar fram till sitt rätta jag och upptäcker sin egen oförfalskade själ, kort sagt hur man finner sig tillrätta i tillvaron.
     Stilen är hallucinatorisk och händelseförloppet överraskande, det är fullt tänkbart att denna berättelse inspirerade Lewis Carroll när han skapade sin också hallucinatoriska Alice i underlandet.
     I ett utförligt efterord berättar experten Peter Södergård om boken, om Christian Rosencreutz, om Johann Valentin Andreae och om de hemliga ordnarna, verkliga eller fiktiva, och reder ut den trassliga, mycket intressanta härvan av påståenden och myter om denna märkliga bok, som gäckat sina läsare i århundraden.

Johann Valentin Andreae: Christian Rosencreutz alkemiska bröllop. Översättning Erik Ågren. Efterord om boken, om myten om boken, om sanningen om boken av Peter Södergård. Klotband, sydda ark, högkvalitativt bokpapper, 144 sidor. ISBN 978-91-7742-302-7.